Finnes det ville katter i Oklahoma? Hva du bør vite!

  nærbilde av en bobcat



Oklahoma er hjemsted for to forskjellige, men like unnvikende arter av villkatter: bobcat og fjelløve. Bobcats har en veldig sunn befolkning i Oklahoma og finnes over hele staten, og selv om det er bekreftet bevis på at fjellløver bor i Oklahoma, er de utrolig sjeldne, og det er få observasjoner.

Bobcats i Oklahoma

  bobcat liggende på bakken

Bildekreditt: aiamkay, Pixabay





De Rødgaupe ( L ynx rufus ) er omtrent dobbelt så stor som din gjennomsnittlige huskatt, og selv om de ser søte og kosete ut, er de veldig forskjellige fra den gjennomsnittlige tamme katten din. Bobcats finnes i alle sammenhengende stater i USA bortsett fra Delaware. Det er en utbredt bestand av bobcat i Oklahoma. De finnes i hvert fylke i staten og er svært rikelig i antall.

Utseende

  • Størrelse: 26 til 41 tommer (kropp) 4 til 7 tommer (hale)
  • Vekt : 11 til 30 pund
  • Levetid : 10 til 12 år

Bobcats får navnet sitt fra sine distinkte, bobbed svart-spiss haler. Deres myke pels er variabel, fra gråbrun til brunrød farge med flekkete mønstre og mørke stolper på forbena og en hvit underbuk. De tuftede ørene deres ligner mye på deres nære slektning, den kanadiske gaupa. De har veldig store poter og lange ben.



Kosthold

Bobcats er snikende og tålmodige jegere som kan løpe opptil 30 miles i timen og kaste seg opp til 10 fot. I Oklahoma består dietten deres av kaniner, ekorn, fugler og andre små byttedyr. De har evnen til å ta ned mye større byttedyr, for eksempel hjort, men har en tendens til å holde seg til det mindre viltet.

  Bobcat i dyrehagen

Bildekreditt: Pixabay

Habitat og atferd

Bobcats er en tilpasningsdyktig art som finnes i hele Nord-Amerika og bebo hele staten Oklahoma. De trives i skogen, men kan lett bebo sumpområder og ørkener, og er til og med kjent for å vandre inn i forstadsområder.

Bobcats er svært unnvikende skapninger som sjelden blir sett av mennesker, selv med tanke på deres store antall. De er mest aktive ved daggry og skumring når de er ute og leter etter byttedyr. Disse dyrene er ensomme bortsett fra avl, som foregår fra vinter til vår.

Mountain Lions i Oklahoma

  Fjellløve som ligger på bakken

Bildekreditt: PublicDomainPictures, Pixabay

Fjellløver , kjent under det vitenskapelige navnet på Cougar Concolor, blir noen ganger referert til som pumaer, pumaer og pantere. Utbredelsen deres strekker seg fra Nord-Amerika til Sør-Amerika, og mens de pleide å bli funnet over hele det sammenhengende USA, ble bestandene deres revet etter europeisk bosetting da store rovdyr som ville katter, ulver og bjørner ble drept med hensikt. I dag er fjellløver i Oklahoma svært få og langt mellom, selv om observasjoner fortsatt forekommer.

Utseende

  • Størrelse: 6-8 fot
  • Vekt: 130–150 pund (hann), 65–90 pund (kvinne)
  • Levetid: 8-13 år

Fjellløver er store katter med beige til gulbrune pels med hvit til hvitgrå underbuk. Kroppsstørrelsen deres varierer avhengig av geografisk plassering, men hannene veier vanligvis mellom 130 og 150 pund, med kvinner som er betydelig mindre på 65 til 90 pund.

Fjellløver har lange, tunge haler med en svart spiss som kan ta opp omtrent en tredjedel av deres totale kroppslengde. Bena deres er lange, og potene er massive. Hodene deres er litt små i forhold til kroppsstørrelsen og de har gjennomtrengende ravfargede øyne.

Kosthold

En fjellløves diett består hovedsakelig av hjort, men de vil også jakte på en rekke annet vilt, inkludert kaniner, kalkun, vaskebjørn, ekorn og mer. De vil av og til ta ned større vilt, som elg, men elg er svært sjeldne i Oklahoma. Elg finnes bare innenfor Wichita Mountains Wildlife Refuge og dyrelivsforvaltningsområdene Pushmataha, Cookson Hills, Spavinaw og Cherokee.

Det viktigste byttedyret innenfor Oklahomas grenser er hvithalehjortene, som finnes over hele staten. Det er en bestand av muldyr i Oklahoma, men de bor bare i den vestligste delen av staten.

  fjellløve hviler

Bildekreditt: 3031830, Pixabay

Habitat og atferd

Fjellløver er svært tilpasningsdyktige dyr som kan trives i en rekke forskjellige habitater og terreng. I Nord-Amerika er de mest vanlige i fjellområder, men kan finnes der det er rådyr. Disse kattene kan finnes i ørkener, fjell, lavland, mangroveskoger, løvskoger, kløfter og prærier, for å nevne noen.

Fjellløver er svært unnvikende skapninger, lik bobcat, men mye mindre utbredt. I motsetning til andre store katter, klarer ikke fjellløver å brøle. De vokaliserer ved å knurre, hvese, skrike og spinne. De er ensomme dyr som er mest aktive ved daggry og skumring. De er ivrige jegere som vanligvis forfølger byttet sitt bakfra. De kan løpe opptil 50 miles per time og deres kraftige bakbena lar dem hoppe opp til 45 fot.

Mysteriet med fjellløver i Oklahoma

Oklahoma og alle de 48 tilstøtende statene i USA var en gang førsteklasses fjellløvehabitater. I løpet av 19 th århundres bosetting og landutvikling, ble fjellløver utryddet i delstaten Oklahoma.

Nybyggere ville skyte og drepe store rovdyr som ble ansett som trusler mot seg selv og deres husdyr. De reduserte også bestanden av hjort i løpet av denne tiden, som er fjellløvens viktigste byttekilde. Små populasjoner av fjellløver forble i det vestlige USA, mens populasjonene i østlige USA ble utslettet.

Siden midten av 1800-tallet har observasjoner og konkrete bevis på fjellløver i staten forekommet regelmessig og blitt dokumentert av biologer. Selv om det er hundrevis av rapporterte observasjoner, kreves det konkrete bevis for å bekrefte at observasjonen faktisk er en fjellløve. Siden 2002 har det vært over 50 bekreftede observasjoner av fjellløver over hele staten.

Oklahoma mangler bevis på en levedyktig avlspopulasjon av fjellløver i staten. Bekreftelsen på disse ville kattene kommer fra stikameraopptak, hårprøver, spor og individuelle fjellløver som enten blir truffet på veiene eller skutt og drept.

Konklusjon

Både bobcats og fjellløver kan bli funnet i Oklahoma. Bobcats er en rikelig art som finnes over hele staten, mens fjellløver er mye sjeldnere og Oklahoma ikke har en offisiell oversikt over en avlspopulasjon i staten, er det pågående bekreftede observasjoner av vandrende individuelle katter. Begge dyrene er ensomme og veldig unnvikende, det er sjelden at noen av disse ville kattene blir sett, selv om det skjer.

+ Kilder